Nyomtatás

Csillagászat Napja

Írta: Kecskeméti Planetárium. Kategória: Űrsuli

A Csillagászat Napja

Minden évben utcára vonulunk április, vagy május a Hold elsőnegyed fázisához legközelebbi szombatján, felhívni a figyelmet a csillagos égbolt fontosságára, illetve galilei élményben részesíteni az arra járó embereket. 2023-ban április 29. volt legközelebb az elsőnegyedhez, így kaptuk a Planetárium távcsöveit, és lelkes amatőrcsillagászatok segítségével kivonultunk Kecskemét főterére. Az idei évben azonban az Űrsuli pályázatunk tehetségígéretei is elkísértek bennünket erre a küldetésre...

Az ifjú csillagász felállította távcsövét

A pályázati programunk gyakorlatorientált, ezért a távcsövekkel nem csak diaképeken találkozhattak tehetségígéreteink, hanem próbáltuk őket minél többször távcsővégre is csalni. Erre kiváló alkalmat biztosított a Csillagászat Napja, mert ezen az estén nem csak egy távcsövet nyúzhattak a gyerekek, hanem amatőrcsillagász barátaink segítségével a legkülönfélébb méretű és típusú teleszkópokkal ismerkedhettek meg testközelből. Ráadásul részesülhettek abból a közösségi élményből, amikor mi és ők, hozzáértőként magyarázhatták el az érdeklődő laikus közönségnek, az éppen látott égitesttel kapcsolatos tudnivalókat. Válaszolhattak, a legmeglepőbb és legmegmosolyogtatóbb kérdésre is, illetve kipróbálhatták, használhatták a legkülönlegesebb távcsöveket is. 

Amint elkezdtük összerakni a távcsöveket, szinte azonnal érdeklődő tömeg verődött össze a távcsövek körül. Néhány diák elhozta saját távcsövét is, amelyek használatához kapott is segítséget tőlünk. Természetesen a fő attrakció a Hold volt, hisz távcsőben gyakorlatlan szemnek, ez a leglátványosabb égitest. Azért néhány távcsőbe azért meg lehetett kukkolni a Marsot és a Vénusz bolygót is. Ezek látványa persze koránt sem volt olyan részletes mint a Holddé, de azért pl. rá lehetett csodálkozni, hogy a Vénusznak is vannak a Holdhoz hasonló fázisváltozásai, illetve a jobb szeműek megpillanthatták a Vörös bolygó (Mars) pólussapkáját és néhány nagyobb felszíni alakzatát is.

Az este folyamán, bár a Város központ erre nem a legideálisabb helyszín, de a kitartóbbak azért valamelyest gyakorolhatták az égboltismeretüket, azaz kereshettek fényesebb csillagképeket. Néhány elvetemültebb szakkörös szinte végig kitartott velünk és 23 óra után pakoltuk el műszereinket.

Hosszú sorok a távcsövek mögött